boćwinaKolorowe łodygi i jasno zielone liście sprawiają, że boćwina (burak liściasty) jest jednym z najbardziej ekscytujących liściowe warzyw ogrodowych, a także pożywnym warzywem. Ze względu na to, że boćwina nie znosi dobrze transportu, prawdopodobnie nie znajdziesz jej w sklepie warzywniczym. Jedynym sposobem żeby mieć piękne liście jest własna uprawa. Na szczęście, roślina jest łatwa w uprawie w gruncie i w pojemniku oraz jest jednym z kilku warzyw, które tolerują zarówno chłodną jak i gorącą pogodę. Boćwina będzie rozwijała się wiosną później w ogrodzie niż gorczyca, rzepa, rukola lub inne wiosenne warzywa liściowe. Jesienią boćwina rozwija się dobrze dopóki nie zostanie uszkodzona przez silny mróz.Boćwina jest schludną rośliną, która rośnie dobrze obok innych warzyw (KZ)



gleba uprawa i opieka
Sadzonki należy wysadzać 2-4 tygodnie przed datą ostatniego mrozu na wiosnę. Wiosenne sadzenie będzie plonowało zbiorami wiosną, latem i jesienią, aż do zniszczenia przez silny mróz.

W przypadku ogrodu jesiennego, sadzonki należy wysadzić po prostu w dowolnym czasie pod koniec lata, kiedy zaczną się one pojawiać w twoim ulubionym centrum ogrodniczym. Rośliny tolerują dobrze upały, tak długo jak mają zapewnione właściwe podlewanie.

Boćwina rośnie najlepiej na żyznej, wilgotnej glebie o odczynie pH pomiędzy 6,0 do 6,8. Należy sadzić rośliny na nawożonej glebie, ponieważ powinny rosnąć szybko, aby wytworzyć delikatne liście. Przed sadzeniem należy użyźnić glebę nawozami bogatymi w azot, jak np. mączka z krwi, mączka bawełniana, mączka z piór lub przekompostowany obornik. Można także zastosować nawozy o stopniowym uwalnianiu składników pokarmowych w dawce 14:14:14 zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Sadzonki należy sadzić w odległości podanej na etykiecie. Jeśli nie masz etykiety, ogólnie stosuje się odległość 30 cm. Po posadzeniu należy dobrze podlać sadzonki i zastosować płynny nawóz na początek

Podobnie jak wszystkie warzywa, boćwina udaje się najlepiej przy dokładnym regularnym podlewaniu. Należy podlewać regularnie, dostarczając 2,5 do 4 cm wody na tydzień w przypadku braku deszczu. Ilość wody można zmierzyć przy użyciu deszczomierza umieszczonego w ogrodzie. Zaleca się zastosowanie ściółki organicznej w postaci kompostu, drobno zmielonych liści, słomy pszennej, drobno zmielonej kory, aby utrzymać glebę chłodną, wilgotną i zniszczyć chwasty. Mulczowanie pomoże ponadto utrzymanie liści boćwiny w czystości.

Podlewanie trzeba wykonywać regularnie, szczególnie latem, gdy narażone na stres suszy rośliny mogą się rozwijać lub kwitnąć.

Boćwina jest także świetna w uprawie w pojemnikach, albo wyłącznie dla ozdoby lub dla zbiorów, kiedy jesteś gotowy ją jeść. W tym pojemniku znajduje się także begonia, aksamitki i rośliny z rodziny pieprzowatych.


rozwiazywanie problemow
Rośliny generalnie nie stwarzają problemów, ale mogą być atakowane przez mszyce, roztocza i gąsienice, które wygryzają dziury w liściach. Boćwina jest także podatna na plamistość liści wywołaną przez grzyb Cercospora hydrangeae, chorobę, która zniekształca liście i wywołuje popielatoszare plamy z fioletowym obrzeżeniem. Na liściach może wystąpić mączniak, który powoduje na ulistnieniu rozwój nalotu podobnego do pleśni.



zbiory i magazynowanie
Liście są najsłodsze i najbardziej delikatne w okresie chłodnej, wczesnej wiosny i jesieni

Zbiory można rozpocząć zbierając zewnętrzne liście zawsze wtedy, gdy są wystarczająco duże do jedzenia; młode delikatne liście są najbardziej aromatyczne i stanowią barwny dodatek do sałatek. Jeżeli będzie się zbierać jednorazowo 1 lub dwa liście, wiosenna uprawa składająca się z 6-12 roślin dostarczy obfity plon przed zimą. Należy wycinać żyłkę z większych liści przed gotowaniem lub siekaniem do sałatek. Większe liście należy posiekać, aby ugotować tak jak szpinak lub dodać do zapiekanek, zup czy makaronu.

W rejonach, które nigdy nie doświadczają silnego mrozu, boćwina czasami zachowuje się jak roślina wieloletnia, żyjąca kilka lat. Kiedy kwitnie można ściąć łodygę kwiatostanową, a wtedy roślina wyprodukuje więcej liści.

Całe zebrane liście można przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie w niezwiązanej plastikowej torebce lub zapieczętowanym pojemniku. Duże liście należy zbierać poprzez odcinanie ich od zewnętrznej części rośliny, u podstawy ich łodyg.


faq
Czy boćwina jest wytrzymała na chłód?

Tak, boćwina będzie tolerowała lekki mróz. Nie jest tak wytrzymała na mróz jak kapusta i jarmuż, ale z pewnością przetrwa pierwszy wczesny mróz w sezonie wegetacyjnym, kiedy temperatura nie jest zbyt niska i nie spada poniżej poziomu zamarzania a przypada na kilka późnych godzin doby.

 

Myślałam, że boćwina jest warzywem chłodnej pogody, ale widziałam ją w ogrodzie botanicznym latem. Czy to była jakaś specjalna odmiana?

Nie, to prawdopodobnie nie była specjalna odmiana. Spośród wszystkich warzyw liściowych, boćwina jest z pewnością najbardziej tolerancyjną na gorąco. Kontynuuje wytwarzanie liści w ciągu lata, ale jakość liści – zarówno aromat jak i struktura – jest najlepsza w czasie chłodnej pogody.

 

Czy boćwina będzie rosła w doniczkach?

Jest idealna do uprawy w doniczkach, ponieważ jest rośliną schludną i wystarczy, że będziesz zbierać zewnętrzne liście pozwalając rosnąć części środkowej. Jest ponadto bardzo ładna w pojemniku ze względu na jej barwne łodygi. Warto zestawić ją w uprawie wraz z sałatą i roślinami o dekoracyjnych kwiatach – nagietkami lub bratkami.

 

Boćwina jest rośliną dwuletnią, co oznacza, że odrośnie w drugim roku uprawy i wtedy to wyda nasiona. Nie jest koniczne usuwanie jej po pierwszym roku, ponieważ odrośnie w roku następnym.

 

Cieszy mnie prostota boćwiny. Gotuję liście na parze, wraz z łodygami, aż do miękkości. Następnie skrapiam je octem jabłkowym i rozkoszuję się. Moja żona dodaje masło. Moje dzieci uwielbiają ją także. To dobra rzecz.

 

Jestem Włoszką, a Włosi jedzą dużo boćwiny. Podaję naprawdę smaczny sposób na jej przygotowanie. Należy ugotować ziemniaki (odmianę wg upodobania, dowolną ilość) i odstawić na bok. Następnie ugotować lub ugotować na parze boćwinę, osuszyć i odstawić na bok. Rozgrzać rondel lub patelnię z kilkoma łyżkami stołowymi oliwy z oliwek i czosnek sauté (do Samku) w oleju, dodać boćwinę i dokładnie pokryć ją oliwą z oliwek lub mieszaniną z czosnkiem, a następnie dodać ziemniaki, ale pokroić je uprzednio w plasterki lub w ćwiartki. Dodać trochę czerwonej papryki do smaku, czarnego pieprzu i soli. Podgrzewać w czasie przygotowywania. Przepyszne!!

Sortuj:
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij